Suomalainen Clean Steel International Oy on patentoinut Smart Blasting-menetelmän, joka uudistaa bioenergiaa tuottavien kattiloiden puhdistuksen aiemmat käytännöt. Menetelmä on nyt patentoitu Suomessa ja patentin laajennus Eurooppaan ja latinalaiseen Amerikkaan on meneillään.
Smart Blasting-menetelmää hyödyntävät esimerkiksi paperi- ja sellutehtaat, jätteenpolttolaitokset, sahat sekä CHP-laitokset. Kehitystyön taustalla on Clean Steelin halu ratkaista globaalisti tunnistettu biomassan polttamiseen liittyvä ongelma, jossa palamisen yhteydessä syntyvä tuhka kertyy kattilan lämmönsiirtopinnoille ja heikentää näin kattilan toimintaa ja käyttövarmuutta.
– Kiertotalouden myötä energiantuotannossa käytettävät polttoaineet ovat monipuolistuneet ja haastavat polttoaineet ovat tulleet jäädäkseen. Kaikkea poltetaan ja kaikesta tehdään energiaa. Tämä on monessa mielessä fiksua, mutta samalla se aiheuttaa kattilan moitteettomalle toiminnalle ja likaantumisenhallinnalle haasteita. Kun tehtaiden ja lämpölaitosten kattiloissa poltetaan enemmän esimerkiksi teollisuuden sivuvirtoja, syntyy samalla merkittävästi enemmän tuhkaa ja kattilaa operoiva taho on uuden tilanteen edessä, kertoo yrityksen myyntijohtaja Vesa Railamaa.
Erilaisten kattiloiden lämmönsiirtopintojen perinteiset puhdistusmenetelmät eivät aina takaa täysin puhdasta lämmönsiirtopintaa.
– Esimerkiksi hiekkapuhalluksessa puhdistettavaan lämmönsiirtopintaan jää usein pieni kerros likaa ihan varovaisuussyistä, koska kattilan pinnasta ei saa lähteä millin tuhannesosaakaan. Kun puhdistettu pinta jää ohuen likakerroksen peittoon, ei korroosion ja eroosion vaikutuksia voi visuaalisessa tarkastuksessa havaita. Lisäksi, jos pinta jää karheaksi, uusi lika tarttuu kiinni entistä helpommin, taustoittaa Railamaa.
– Me mietimme, että on pakko olla fiksumpi tapa. Kokeilimme erilaisia menetelmiä, joilla lika irtoaisi tehokkaasti, mutta jotka eivät vahingoittaisi kattilan putkimateriaalia. Näin löysimme nikkelituotannon sivuaineena syntyvän kuonan. Menetelmän avulla lika irtoaa tehokkaasti ja puhdistettavan putken pintaan muodostuva kromioksidiyhdiste hidastaa uuden lian tarttumista. Asiakkaalle merkittävin etu on energiantuotannon tehostuminen ja mahdollisten likaantumisesta johtuvien kattilan ajonaikaisten ongelmien minimointi. Monet asiakkaamme ovat huomanneet tämän kertakokeilulla, Railamaa jatkaa.
Yritys tutkitutti menetelmän VTT:llä ja päätti tämän jälkeen hakea sille patenttia. Patenttiprosessi kesti kolme ja puoli vuotta.
– Tämä on meille tärkeä askel. Haluamme osoittaa alan globaaleille toimijoille, että olemme uskottava kumppani. Meillä on tutkittua osaamista, josta on merkittävää taloudellista hyötyä asiakkaillemme. Kattilat yksinkertaisesti toimivat paremmin palvelumme avulla, kertoo Railamaa.
– Suomalaisella osaamisella on kansainvälisiä mahdollisuuksia, kunhan jätämme meille tyypillisen nöyrän ”alihankkija-asenteemme” kotiin ja lähdemme rohkeasti maailmalle. Meiltäkin kysellään paljon, miten te sinne Ruotsiin, Ranskaan ja Uruguayhyn pääsitte? Ihan itse kävimme tapaamassa näitäkin asiakkaita ja kerroimme, mitä hyötyä palvelustamme on, kertoo Railamaa.
– Ongelma, joka voidaan ratkaista Smart Blastingin avulla on maailmanlaajuinen. Olisikin suorastaan järjetöntä keskittyä vain kotimarkkinoihin, joten totta kai haluamme maailmalle, summaa Railamaa.
Clean Steel on energiaa tuottavien kattiloiden ja lämmönsiirtopintojen likaantumisen ja korroosion hallinnan asiantuntijayritys. Yrityksen asiakkaisiin kuuluvat kaikki isot suomalaiset metsäyhtiöt, useita energiayhtiötä ja muun muassa Klabin, Brasilian suurin pahvi- ja kartonkipakkausten valmistaja sekä Dalkia, Ranskan johtava voimalaitosoperaattori. Yrityksen liikevaihto vuonna 2019 oli n. 2,8 miljoonaa euroa.
Lisätietoja:
Vesa Railamaa, myyntijohtaja
+358 40 5473916
vesa.railamaa@cleansteel.fi
Tilastotietoa Suomessa myönnetyistä patenteista https://www.prh.fi/fi/patentit/tilastoja.html